maandag 8 juni 2015

Dag 9 Cáceres


Om 7.00 sluipen we het hostel uit, laden de auto met de rugzakken en gaan op weg richting Cáceres, een plaats die ons wel bekend is. In de laatste vier jaar heb ik er zeker een dag of 5 overnacht. En dat heeft een reden als je ergens regelmatig terug keert. De camping die aan de zuidwest kant op 5 km van de stad ligt leent zich uitstekend voor een fijne wandeling richting het centrum. Daarbij heeft de camping een speciale entourage: bij iedere plaats staat een klein gebouwtje met daarin je eigen douche en toilet.
We arriveren vroeg bij de slagboom en de schrik slaat mij om het hart. Wat is hier loos?
Het is er werkelijk stampvol, geen enkele plaats meer leeg. Even overwegen we toch naar de stad te rijden en daar een hostel te zoeken want om hier tussen te gaan staan daar hebben we niet zo'n zin in. Toch maar eens infomeren wat de mogelijk heden zijn. De receptioniste zegt dat ze nog wel een plaatsje heeft en we mogen eerst wel gaan kijken. Het blijkt dat we in de brandende zon staan, zonder een spatje schaduw en dat bij temperaturen van 37 graden.Dit is geen optie voor ons en Renée gaat terug naar de receptie om te vragen of er toch niet nog ergens een stekkie is, anders vinden zij ons morgen geroosterd in de tent. De dame achter de balie zegt dat er wel wat vrij komt, maar hoe laat kan ze niet zeggen. De meeste gasten zijn jongelui die het weekend hier zijn voor een muziekfestival.
Als er wat vrij komt laat ze ons dat weten. Normaal is het in dit jaargetijde nooit zo druk en staan er wel wat oudere mensen, maar dat is het dan ook. Het is nu 10 uur en zo hier en daar komt er wel het een en ander uit een tent gekropen en dat geeft de burger moed.
In de stad zijn wel hostels maar die liggen in het hartje van de stad en een parkeerplaats voor ons "blok aan het been" is er al helemaal niet, vandaar onze keus op "hostel" tent!


Renée loopt wat over de camping als een jonge man naar me toe komt en zegt dat hij al wat voor ons heeft. Nummer 47 is vrij. Daar is een camper vertrokken en wij mogen die plaats hebben. We gaan even poolshoogte nemen en zien dat het een goede plaats is en dat we de tent onder een afdak kunnen zetten mooi uit de zon. We bedanken de jongeman hartelijk en gaan ons hostel inrichten.Dat is geen megaklus. Het tentje dat we hebben vergt niet meer dan 5 minuten bouwtijd. We organiseren ook nog een paar stoelen en een tafel die her en der over de camping staan en klaar is Kees. Tijd voor thee en stokbrood en gluren naar de buren hoe die hun spulletjes verzamelen en inpakken. Dat gaat in zeer traag tempo, ik word al moe alleen van het kijken. Om twaalf uur zijn de meesten vertrokken. Er staan er nog wel een tiental maar die hebben waarschijnlijk de wintertijd nog op het horloge, want die beginnen met inpakken als ze eigenlijk al van de de plaats af moesten zijn. Waarschijnlijk laat geworden vannacht.
Na het stokbroodje met jam gaan wij ook maar eens richting de stad; een fikse wandeling en knetter heet.


Het eerste uur dat we lopen is er geen schaduw, maar in het centrum is het heerlijk koel onder het dak van bladeren in het park dat dwars door het centrum van de stad loopt. Als we richting het historisch centrum lopen merk je aan alles dat er een muziekfestival is geweest. Overal zijn nog muzikanten op straat en in het hart van de stad treffen wij het als we op een van de oude binnenplaatsen muziek klanken horen.


https://www.youtube.com/watch?v=zLVZrBOLvqw

We gaan poolshoogte nemen en ja hoor, er staat een band te spelen die traditionele klanken ten gehoren brengt. Hele leuke muziek om naar te luisteren. Het is er behoorlijk vol en er wordt een stevig biertje getapt. Eigenlijk precies wat we zoeken bij deze temperaturen. We bestellen een biertje en blijven gezellig een uurtje luisteren naar de band "In a Way". Dan lopen we nog even door de oude stad om te kijken of we de route voor morgen de stad uit kunnen vinden. Tot nog toe hebben we geen tegel of gele pijl gezien. We vinden wel het toeristenbureau en dan ben je alweer een stapje verder. Als we binnen komen zijn er een aantal Nederlanders ons voor. We sluiten keurig aan en wachten geduldig tot we aan de beurt zijn. De 3 dames waarvan er een duidelijk één de leiding heeft gaan nogal omslachtig uitleggen dat ze de zwarte Jezus willen zien.
De hostess luistert geduldig en legt de dames uit dat zij het bestaan van de zwarte Jezus hier in Cáceres niet kent. Maar de dames laten zich niet afschepen en zeggen nogmaals dat die ergens in een Cave moet staan. Dat hebben zij zelf gelezen in een folder dus moet hij er zijn!.Nogmaals legt de hostess uit dat zij het bestaan niet kent.  Met een zak vol folders en nog wat gemopper verlaten de dames het toeristenbureau gevolgd door twee heren die het tafereel met een nogal verveeld gezicht hebben staan aankijken. Na twintig minuten zijn wij aan de beurt en we zijn in 15 seconden klaar! De tegel van de Camino zit hoog in een muur gemetseld naast het toeristen bureau, alleen wijst hij volgens ons de verkeerde kant uit. Maar dat zoeken we morgen verder uit. We moeten ook nog anderhalf uur terug lopen naar hostel tent.





Dat het ook de stad van de ooievaar is zien we op de terugweg. Er zijn er zelfs bij die heel diep voor ons buigen!! We besluiten de dag met een heerlijk menu in het restaurant van de camping en gaan ons daarna installeren in hostel tent. Nog 68 km voor de voetzolen.
Welterusten.